in

Bebeklerin Keşfetmesine İzin Verin

Doğumuyla beraber çevresini keşfetmek üzere sürekli bir devinim içinde olan bebeğinize bu süreçte destek olabilmek için önerilerimize kulak verin.

Anne karnına düştüğü o ilk andan itibaren paha biçilemez deneyimler yaşatan bebeğinizin dünyayı algılama zamanı geldi. Doğumuyla beraber çevresini keşfetmek üzere sürekli bir devinim içinde olan bebeğinize bu süreçte destek olabilmek için önerilerimize kulak verin.

Keşif süreci nasıl başlar?

Bebeklerin keşif sürecinin, nesneleri eline almaya başladığı 3. ayla beraber başladığı bilinse de aslında bu süreç doğumdan hemen sonra başlar. Emzirdiğiniz sırada memeye dokunan ya da ellerini kendi yüzünde dolaştıran bebeklere genellikle kendilerine zarar vermemeleri için eldiven takılır. Ancak ilk keşiflerin dokunma duyusu ile yapıldığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu süreçte bebeklere eldiven takmak yerine onların tırnaklarını törpülemek daha faydalı bir seçim olacaktır.

Keşfin aşamaları

Bebeğin nesnelerle temas haline geçtiği bu dönem, keşfin en önemli süreçlerinden biridir ve son derece dikkat gerektirir. Bebekler çevrelerini keşfederken ellerine aldıkları objeleri ağızlarına götürme eğilimindelerdir. Bu yüzden gözünüzün her an bebeğin üstünde olması ve çevrede yutulabilecek kadar minik objeler bulundurulmaması son derece önemlidir. İlerleyen zamanla beraber ağza götürme sürecine ek olarak, nesneleri ele alıp sallama ve fırlatma gelir. Bu dönemde de güvenli bir ortam yaratmak birinci öncelik olmalıdır.

Yeni keşiflere destek olun

Bebeğinizi bu keşif döneminde yalnız bırakmayıp destek olmak adına, ona özel alanlar belirlemeniz önerilir. Bebeğin vakit geçirdiği mekan içerisinde ona zarar verebilecek objelerin olmaması ve eline alıp inceleyeceği nesnelerin yaşına uygun olarak seçilmesi son derece önemlidir. Bu süreçte bebeğin bir şeyleri ağzına götürmesini engellemek yerine güvenli ve kontrollü bir şekilde destek sağlamak en önemlisidir. Bu konuda Evde Bebek Güvenliğini Sağlamanın Yolları yazımız da yol gösterici olabilir.

Oyuncak seçimi

Çocuklarınızın dünyayı algıladıkları bu süreçte seçeceğiniz oyuncaklarla büyük bir destek sağlayabilirsiniz. Büyük, renkli bloklar, sesli ve ışıklı oyuncaklar, yumuşacık dokulu pelüş ayıcıklar iyi birer alternatif olabilir. Oyuncaklara ek olarak günlük hayatta kullanılan plastik ölçü kapları, tahta kaşıklar ve boş kutular da hem bebeğinizin keşif sürecini destekleyen hem de keyifli vakit geçirmesini sağlayan nesnelerdir. Bebeğinizin yaşına uygun olarak seçeceğiniz materyallerde çeşidi arttırmak, bebeğin gelişimini olumlu anlamda etkileyecektir.