in

“Süper Anne” Olmak Mümkün mü?

Mükemmel olmaya çalışan anneler, belli bir süre sonra ‘Süper Anne Sendromu’na yakalanabiliyorlar. Peki, kişiye yüklenen bu sorumluğun yarattığı sendrom, annenin hayatını nasıl etkiliyor?

“Yuvayı dişi kuş yapar” felsefesi ile kadınlar; ev, iş ve çocukların eğitimiyle ilgilenebilmek için neredeyse bütün enerjilerini harcıyorlar. Son zamanlarda eğitim düzeyi ve çalışan kadın sayısında artış oldukça, annelere de kariyer, çocuk ve ev konularında aynı anda başarılı olma bilinci yükleniyor. Tüm bu konularda mükemmel olmaya çalışan anneler, belli bir süre sonra ‘Süper Anne Sendromu’na yakalanabiliyorlar. Peki, kişiye yüklenen bunca sorumluluğun ortaya çıkardığı sendrom, annenin hayatını nasıl etkiliyor? Süper anne olabilmek mümkün oluyor mu?

Sosyal Medya Süper Anne Algısına Davet Ediyor

Uzun yıllardır çalışan ve hem evini hem de kariyerini aksatmamaya çabalayan kadınlar, sahip oldukları bu mükemmeliyetçilik anlayışını anne oldukları andan itibaren yeni sorumluluklarına da yüklüyorlar. Çalışan, eğitim seviyesi yüksek ve hırslı anneler tüm bu konularda başarılı olmak için sosyal yaşantılarından ve uykularından fedakârlık yaparak sürekli daha iyi olmak için uğraşmak durumunda kalıyorlar. Süper anne olmanın verdiği kusursuzluk düşüncesi, stres ve kaygı yaratıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle internetin ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi, anneye bilgiye kolayca ulaşma imkânı sağlıyor.

Ancak bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Anneler tarafından sosyal medyanın sık kullanılması, çocuk eğitimi konusunda fazlaca bilgi ve paylaşımın bulunması, annede “Acaba ben kötü bir anne miyim?” kaygısı yaratıyor. Anneler diğer anneleri model alarak kabul edip kendilerini eksik görmeye ya da kendilerine yüksek hedefler koymaya başlıyorlar.

Bu Durumdan Çocuklar Etkileniyor

Süper anne olma algısı çocuklara da zarar veriyor. Çocuklar, anneleri tarafından yoğun ilgiyle karşılaşınca kendilerini baskı altında hissedebiliyorlar. Anneler, koydukları yüksek beklentileri karşılayamayınca kendilerini beceriksiz ve yetersiz olarak nitelendirebiliyorlar. Bu yüzden bu sendrom, hem çocuğa hem de anneye huzursuzluk veriyor. Anne ve çocuğun mutlu olması, iyi bir anne-çocuk ilişkisine zemin hazırlıyor.

Süper Anne Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Bu sorumlulukları eksiksiz halde yerine getirmeye çalışan kadınların bu psikolojiye girmesi, bazı belirtileri de ortaya çıkarıyor. Mükemmel olma isteği, annenin ruh ve vücut sağlığını bozabiliyor. Baş ağrısı, bağırsak ve mide rahatsızlıkları, şişkinlik hissi ve kas ağrılarının yanında halsizlik, yorgunluk, karamsarlık ve panik hali de süper anne sendromunun belirtileri arasında görülüyor.

Ne Yapmalı?

Mükemmeliyetçiliğin verdiği stresi üzerlerinde hisseden anneler, hayatını sadeleştirme yoluna gidebilirler. Planlarını ertelemekte sakınca olmadığını keşfeden anneler, sorumluluklarını eşi ve çocuklarıyla paylaşmanın faydasını göreceklerdir. Hata yapma lüksünün her zaman olduğunu bilen kadınlar, haftada en az bir gün ya da günün belli saatlerinde kendilerine zaman ayırabilirler. Yapmaktan zevk aldıkları şeylere yönelerek tekrar yaşamak bir başlangıç olabilir. Yürüyüş, spor, sinema, yoga, pilates, kişisel bakım ve alışveriş gibi etkinlikler anneye iyi gelecektir.