in

“Kitap=Ders” Algısını Yıkacak 5 Harika Çocuk Kitabı

Okuldan eve döndüklerinde ellerine tutuşturulan kitaplar, “Odana git ve okumanı yap!” cezaları kitapları çocuklara düşman ediyor.

Birçok çocuk için ceza, sayfaları çevrilen sıkıcı bir şeydir: Yani kitap. Bütün dünyası eğlence ve oyun olan çocukların eğlenceli olmayan derslere maruz bırakılması, uzun süren ev ödevleri, okuldan eve döndüklerinde ellerine tutuşturulan kitaplar, “Odana git ve okumanı yap!” cezaları kitapları çocuklara düşman ediyor. Kitabın eğlenceli bir arkadaş olabileceği fikri ise çocuklara gökten zembille inmeyeceğine göre, kitap okumayı sevdirme görevi ebeveynlere düşüyor; çünkü ebeveynlik sadece ceza vermekten ibaret bir müessese değildir.

  • Küçük Prens (Antoine de Saint-Exupery)

Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri olan Küçük Prens, aynı zamanda pilot olan yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943 yılında yayımlanan bir çocuk kitabı. Bir çocuk olan Küçük Prens’in gözünden yetişkinlerin dünyasının anlatıldığı kitapta Küçük Prens, yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yolculuğa çıkar ve gezilerinde gördüğü yetişkin yaşam biçimlerini çocuksu bir naiflikle eleştirir. Sadece çocukların değil; yetişkinlerin de mutlaka okuması gereken kitaptaki çizimler de yazara ait.

  • Momo (Michael Ende)

Michael Ende kendi kitabını “Momo ya da zaman hırsızlarının ve çalınmış zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf öyküsü” olarak tanımlar. Zaman kavramını üzerine düşündüren fantastik roman, zamanla kaybedilen değerleri de çocuk saflığı ile işliyor.

  • Lulu’nun Maceraları 1: Lulu Güneşi Arıyor (Kalben Sağdıç)

Babası Kral Hür ile Tek Gezegeni’nde yaşayan Prenses Lulu’nun annesi gittiğinden beri gezegen daha soğuk ve daha karanlıktır. Annesini aramaya karar veren Lulu’nun umut dolu öyküsü, aile, sevgi, doğa, mutluluk kavramlarını metaforlarla anlatan, aynı zamanda müzisyen olan Kalben Sağdıç’ın yazdığı çocuk dizisinin ilk kitabı.

  • Alev Saçlı Çocuk (Christine Nöstlinger)

Kırmızı saçları yüzünden etrafındaki çocukların alay konusu olan Frida bir gün saçlarının özel güçleri olduğunu fark eder ve olaylar gelişir. Toplumun yanlış değerlerini eleştiren, aile içi dayanışmayı yücelten bir hikaye.

  • Küçük Kara Balık (Samed Behrengi)

İçinde yaşadığı küçük gölden çıkıp büyük denizlere ulaşmak isteyen küçük bir kara balığın öyküsünün anlatıldığı kitap, özgürlüğü, adaleti, mutlu ve tatminkar bir yaşamı çocuklara anlatan efsane masal kitabıdır.