in

CryCry CuteCute

Sağlıklı Bir Evlilik ve Ebeveyn İlişkisi İçin Okunması Gereken 5 Kitap

Bir çocuğun üç ebeveyni vardır; annesi, babası ve annesi ile babasının ilişkisi. Bu üçüncü ebeveyn çok önemlidir. Sağlıklı bir evlilik ve ebeveyn ilişkisi için Klinik Psikolog N. Ayşenur Yılmaz’dan 5 kitap önerisi;

EVLENMEDEN ÖNCE – Doğan Cüceloğlu

“Evlilik, bir çiçekçi dükkânı gibi farklı olanaklar sunar; çiçeklerden nasıl bir buket oluşturacağınız size kalmış’’ Evlendiğinizde, hayatınızın en önemli, en güçlü tanığını seçmiş olursunuz. Bunun bilincinde olmak, önemli bir olgunluk adımıdır. Evlilik öncesinde, müstakbel eşinizle paylaştığınız değerlerin farkında olmak önceliğiniz olmalıdır. Birlikte, ‘birbirinizi yaşamak’ için evleniyorsunuz ve bu evlilikte ikiniz de kendiniz olarak var olmayı yani BİZ olmayı önemsiyorsanız, değerlerinizin uyum içinde olması gerekir. Sağlıklı bir evliliğin temelinin atılması sağlıklı gelecek nesillerin var olması demektir. Çünkü çocuklar ebeveynlerinden sadece genetik yapısını değil; iletişim kalıplarını, davranışlarını, olaylara karşı tutumlarını ve düşünme biçimlerini de miras olarak devralıyor.

BAĞLANMA – Amir Levine / Rachel Heller
Aşkı Bulmanın ve Korumanın Bilimsel Yolları

Amir Levine ve Rachel Heller bu kitapta yetişkin bağlanmasını ele alıyor. Bağlanma, ruh sağlığı uzmanları Amir Levine ve Rachel Heller’ın yıllar süren araştırmalarına dayanan verilerle iki insan arasındaki ilişkiye büyüteç tutuyor. Küçükken oluşturduğumuz kaygılı, kaçıngan ve güvenli bağlanma stillerimizin yetişkinlikteki ilişkilerimizde kendini gösterdiğinden bahseden bu kitap öncelikle bu bağlanma stillerini açıklıyor. Bir yandan da bizim ve partnerimizin hangi bağlanma stiline sahip olabileceğimize dair bilgi veriyor. Bağlanma stillerimizin sürece yansıyan olumsuz durumlar yerine neler yapılabileceği de eklenmiş. Kendinizi ve partnerinizi yakından tanımanıza, ilişkinizdeki çatışmaların kaynağına inip çözüm yollarını fark etmenize yardımcı oluyor. Unutmayın, ilişkilerimiz şansa bırakılmayacak kadar değerli.

SINIRLAR – Dr. John Townsend / Henry Cloud 
Hayatınızı Kontrol Etmek İçin Ne Zaman Evet Nasıl Hayır Demelisiniz

Sınırlar kim olduğunuzu ve kim olmadığınızı gösterir. Sınırlar hayatınıza yön veren kişisel çizgilerdir. Zihinsel, fiziksel ve ruhsal sınırlarınızı öğrendikten sonra, insanların size ne yaptırıp yaptıramayacaklarını açık ve net olarak siz belirleyin. Bu kitapta öğreneceğiniz her şey hayatınızı değiştirecek. Sevmediğiniz yemeği yemeyin, istemediğiniz ortamda bulunmayın, eşiniz yürüyüş yapmayı sevmiyor diye onunla televizyon seyretmeyi kabul etmeyin. Sınırlarınızın içinde kişisel alanınız ve bu alanın içinde duygularınız, yapmak istedikleriniz ve ihtiyaçlarınız, dışında ise istemedikleriniz vardır. Siz nerede durmak istiyorsunuz?

AŞK VE EVLİLİK TERAPİSİ – Jürg Willi

Eğer gelişmek, tekâmül etmek istiyorsak, eşimizin, hayat arkadaşımızın da gelişmesine, sadece müsaade etmek değil, bunu teşvik etmek ve bunun da ötesinde, yaratıcı bir çaba ile bu gelişmeye iştirak etmek gerekir. Ferdî olarak yaşamayı hedeflediğimiz, yaratıcılık, bağımsızlık, yeterlilik, maddi/manevi güçlenme ve benzeri kişilik özellikleri mutlu olmak için yetmez. Mutluluk ancak beraberce yaşandığında tamamlanır, kalıcı olur. Bu manada, gerektiğinde insan, eşi için bu yönlerinden feragat da edebilmeyi bilmelidir. Bu kitap özellikle evlenme çağında olan gençlerin, “Evlilik kişisel gelişimimi engeller mi?” sorusuna cevap verecektir. Birbirlerini tamamlayan eşler, yalnız yaşayan insanlara göre daha sağlıklı, daha mutlu ve daha başarılıdırlar. Böyle aile hücrelerinden teşekkül etmiş bir toplum da daha dengeli olur.

BİRLİKTE İYİ HİSSETMEK – Dr. David Burns
Sorunlu İlişkileri Yoluna Koymanın Sırrı

Sorunlu ilişkiler can yakar. Çoğumuzu duygularımızı kendi değerimize, en azından bir kısmını diğer insanlarla olan ilişkimize dayandırırız. Önemsediğiniz biriyle tartışmak ya da kavga etmek hiç de eğlenceli bir şey değildir. Hiç önemsemediğiniz biriyle kavga etmek bile, enerjinizi ve neşenizi tüketebilir. “BİRLİKTE İYİ HİSSETMEK” kitabı, niçin birbirimizle iyi geçinemediğimiz üzerine yepyeni bir teori sunuyor ve ilişkilerin yürümesi için basit, güçlü teknikler sağlıyor.