in

Tatilden Okula Geçiş Süreci İçin Faydalı 5 Öneri

Uzun yaz tatilinin ardından okula geçiş sürecini kolaylaştırmak için neler yapmak gerekir? İşte okulların açılmasına sayılı günler kala sizin ve çocuğunuzun hayatını kolaylaştıracak bazı tavsiyeler!

Yaz tatilinin son zamanlarındayız ve çocuklar okul açılacağı için heyecanlı olabilecekleri gibi erken kalkmak, ders çalışmak zorunda kalacakları için şikayetçi de olabilirler. Konuyla ilgili duygu ve düşünceleriniz ne olursa olsun, uzun yaz günlerinden yapılandırılmış okul programına geçişi herkes için daha kolay hale getirmek mümkün. İşte birkaç öneri!

  1. Adaptasyon çalışmalarına en az 1 hafta önceden başlayın

Uzun ve sosyal aktivitelerle dolu yaz günlerinin ardından okul hayatına geçmek kolay olmayabilir. En az bir hafta önceden yatma, kalkma ve yemek saatlerini düzenleyin. Tüm gün süren ve çok hareketli sosyal aktiviteler yerine daha ufak arkadaş gruplarıyla yapılan basit organizasyonları tercih edin. Çocuğunuzun okuldan sevdiği bir iki arkadaşıyla görüşebileceği küçük bir organizasyon da düzenleyebilirsiniz. Bu sosyalleşmeler uzun bir aradan sonra okul arkadaşlarıyla görüşen çocuğunuzun okul ile ilgili daha hevesli ve rahat olması için iyi bir fikir olabilir. Çocuğunuz okula yeni başlıyorsa okulu ziyaret edip önceden ona okulunu gezdirebilirsiniz. Böylelikle okul yaşantısını ona anlattığınızda kafasına canlandırması daha kolay olacaktır. Tüm bunlara rağmen çocuğunuz okulla ilgili gerginliği devam ediyorsa profesyonel yardım alın.

  1. Çocuğunuz ile konuşun

Yeni okul yaşamının bilinmezlikleri çocuğunuzda endişeye neden olabilir. Onunla duyguları hakkında konuşun. Çocuğunuz okula yeni başlıyorsa okul hayatı ile ilgili -örneğin yemek ve teneffüs saatleri ile ilgili- bazı bilgiler verebilirsiniz. Bu bilgiler onun rahatlamasına yardımcı olur, ayrıca okulda yaşadığı herhangi bir tatsızlık durumunda sizinle rahatça iletişim kurabileceğini anlamasını da sağlar. Çocuklar aynı zamanda ailelerinin endişelerini sezebilirler, dolayısıyla bu dönemle ilgili sizin de rahat olmanız önemlidir.

  1. Sağlık taramalarını okul açılmadan yaptırın

Okul yaşantısı başlayınca doktor randevuları için yeterli zamanı bulmak zor olabilir. Genel sağlık taraması için aile hekiminiz ve diş doktorunuzdan randevu alın. Çocuklar okulda kapalı ortamda başka çocuklarla çok vakit geçirecekler; bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde ne gibi bağışıklık takviyeleri yapabileceğinizi araştırın. Doktorunuza konu ile ilgili tavsiyelerini sormayı da unutmayın.

  1. İhtiyaç listesi oluşturun

Çocuğunuzun yeni eğitim ve öğretim dönemi ile ilgili ihtiyaçları için alışveriş listeleri çıkarın. Hangi ihtiyacın nereden alınacağı ile ilgili araştırmalarını yapmayı unutmayın. Başka bir önemli konu da malzemelerin görselliklerinden ziyade ergonomik ve sağlıklı olma özellikleriyle tercih edilmesinin daha doğru olacağıdır. Hafif ama dayanıklı malzemelerden yapılmış okul çantaları, tam ortopedik ayakkabılar, ağır kimyasallar kullanılmadan üretilen kırtasiye malzemeleri gibi sağlıklı ürünlere yönelin.

  1. Okul takvimi yapın

Bir eğitim öğretim dönemi boyunca gerçekleşecek olan tatil ve etkinlikleri takip edebilmek için bir okul takvimi oluşturun. Böylelikle hazırlıklar için yeterli zamanınız olur. Bu takvimi evin görünür bir köşesinde tutabilir tüm ev halkının güncel olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca takvim güncellemelerinin çıkartma ya da boyalarla yapıldığı eğlenceli bir oyuna çevirebilirsiniz.