in

“Kendiniz Yapmadan” Çocuklarınızın Ödevlerine Nasıl Yardımcı Olursunuz?

Ebeveynler “Yardım etmek!” isterken kendilerini ödev yapar halde bulabiliyor.

Çocukların okula başlamalarıyla birlikte hem onların hem de ebeveynlerin hayatı tamamen değişiyor. Yeni sorumluluklar iki tarafın üstünde de belli bir baskı ve stres oluştururken bu sorumlulukların üstesinden gelmek zaman zaman düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Özellikle ödev yapma alışkanlığı kazanmak, bazı çocuklar için zorlu bir mücadeleye dönüşüyor ve bu süreçte ebeveynler “Yardım etmek!” isterken kendilerini ödev yapar halde bulabiliyor.

Oysa bir çocuğun ödevini kendi başına yapması, hem öğrenmesi hem de kendi ayakları üzerinde durmaya alışması açısından son derece önem arz eden bir konu. Çünkü ödevi ailesi tarafından yapılan çocuklar, ister istemez her sorumluluğunu ailelerine yaptırabilecekleri hissine kapılıyorlar. Çocuğunuza kendi başına ödev yapmasını öğretmek, ona kendi çalışma hızını edinme ve hatalarından ders çıkarma konusunda yardımcı olacaktır. Üstelik bu sayede, ödev konusu sizin için de bir problem haline gelmeyecektir.

1. Çalışma Rutini

Çocuğunuza çalışma rutini hakkında fikirlerini sorun. Mesela akşam yemeğinden önce mi ödevlerini yapmak istiyor? Hangi dersle başlamayı seviyor? Hangi ödevi sona bırakırsa bu süreç onun için daha hızlı ve verimli geçecektir? Bu noktada genellikle en çok zorlanılan ya da ‘‘sevilmeyen’’ dersle başlamak, çocukların daha hızlı çalışmalarına ve ödev yapma sürecinin daha çabuk bitmesine yardımcı olabilir. Aynı şekilde mola vermek de ödev yapma sürecinin bir parçasıdır ve ihmal edilmemelidir.

2. Kararlı Olmak

Çocuğunuzla beraber, ona en uygun rutini bulduktan sonra bu rutine bağlı kalmak son derece önemli. Çocuk eğer bu düzeni sürdürebiliyorsa ödev yapmayı bir alışkanlık haline getirecektir. Bu sayede eve geldikten sonra ödev yapacağı için sinirlenip ağlamak yerine, olağan gördüğü bu alışkanlığı kendi başına yerine getirebilir ve sorunsuz bir şekilde güne devam edebilir.

3. Takip Edin

Eğer çocuğunuz sizin de olduğunuz bir ortak kullanım alanında ödevlerini yapıyorsa ya da kendine ait bir alanda çalışıyorsa ona varlığınızı hissettirmeden yaptığı çalışmayı gözlemleyin. Sizden yardım istediğinde minimal yardımlarda bulunabilirsiniz, ancak cevabı söylemek yerine çocuğu cevabı bulmaya yönlendirecek ipuçları vermek her zaman daha sağlıklıdır. Üstelik gözlemlemeye devam ederseniz çocuğunuzun takıldığı bir konu varsa kolayca tespit edebilir ve ona daha çok yardımcı olabilirsiniz.

4. Öğretmenle İletişim Kurmak

Çocuklar evde ve okulda farklı davranıyor olabilirler. Çocuğunuzun öğretmeniyle iletişimde olmak, size çocuğunuza yardımcı olabilmeniz açısından önemli ipuçları verecektir.

5. Sabırlı Olmak

Son olarak bu süreçte ebeveynlere düşen en önemli görev, sabırlı olmak. Eğer siz sabırlı bir tavır sergilemezseniz ödev yapmak çocuğunuz için asla bir alışkanlığa dönüşmeyebilir. Sabırlı olduğunuz takdirde ödev yapma süresi gittikçe azalabilir ve iki taraf için de bir problem olmaktan çıkabilir.